Detox

Mijn Detox ervaring ...

Mijn eerst DETOX ervaring was tijdens een Yoga Retreat in Ibiza. Daar deden we een hele dag aan ‘Detox sapjes’ drinken. Er werd ons 6x per dag een ander kleur van sapjes gegeven.  we moesten daar goed en lang op kauwen, maar OMG!!! wat vond ik dat lastig. Ik voelde me daarbij ook heel slap en draaierig. Sapjes detox vind ik dus helemaal maar niks! 


Toen ik 3 jaar geleden dan een andere manier van detox’en leerde kennen, waar je wel mag eten ;-) , wou ik het nog eens een kans geven en dit ook uittesten. Die resultaten na enkele dagen, waren enorm! Ik voel de energie bruisen, mijn huid was ook veel frisser en daarbovenop was ik wat cm's kwijt en vooral vet % minder.


Nu misschien eerst: “Waarom zou je een DETOX doen en wat is dat eigenlijk?”


De- tox = ontdoen van toxische stoffen.


Detoxen helpt dus je lichaam te ontdoen van overbodige afvalstoffen die binnen gekomen zijn in je lichaam via ongezonde voeding, E-nrs, Caffeïne, alcohol, geraffineerde suikers, luchtverontreiniging of cosmetica met chemicaliën die we dagelijks op onze huid smeren. 

Op zich heeft ons lichaam een prima reinigend systeem, je lever en nieren zijn daarvoor gemaakt, maar die hebben het hard te verduren en een beetje hulp af en toe kan dus geen kwaad. 


Wist je dat de afvalstoffen die je lichaam binnenkomen, dat die opgeslagen worden in je vetcellen? Want je lichaam reageert automatisch als ‘Ohjee, er komt een gevaarlijk stofje in het lichaam, we gaan dat vasthouden en stockeren zodat het niet verder in het lichaam schade kan gaan aanbrengen.’ Dus minder vet % is een heel mooi voordeel van zo’n detox. Maar die enkele kilo's minder, zijn bijkomstig.


Detoxen is vooral even resetten, even écht enkel ‘clean food’ eten zonder uitzonderingen. Waardoor je lichaam even de tijd krijgt om te herstellen, daar waar het herstel nodig heeft. Het helpt je ook bewuster te worden van wat je allemaal in je mond stopt en bewuster te kiezen voor jezelf. Het is een heerlijke manier om oude ballast op te ruimen. Lichamelijk, mentaal en ook emotioneel opschonen! Dat kan echt eens deugd doen.



Welke verschillende soorten DETOX zijn er?

  • 1 dag/week vasten met een sapjes- of vegan-dag. Ik doe dat meestal op maandag. Na een uitgebreid weekend met meer alcohol en ongezonde voeding, kan dit je lichaam echt deugd doen. Besef wel dat je lichaam pas na een paar dagen echt gaat ontgiften; als detox heeft een wekelijkse sapdag niet zo veel zin. Een goede detox heeft toch min. 7 dagen nodig.
  • Bij intermittent fasting las je een paar uur in per dag waarin je niet eet. Bijvoorbeeld: 16u niet eten en 8u wel eten. Hierbij gaat het vooral om wanneer je eet en niet zozeer wát je eet. Een valkuil kan zijn dat je het vasten gaat compenseren met vette of ongezonde voeding. Intermittent fasting is eigenlijk een afvalmethode; door het vasten gaat je lichaam vet verbranden. Het is niet per se bedoeld om te ontgiften, al help je de lever wel door die af en toe een poosje rust te geven.
  • Dan is er nog een iets extremere versie: Een klysma maakt de ontlasting zacht, daarmee spoel je de darmen helemaal uit. Het is het beste om dit onder begeleiding te doen, als onderdeel van een kuur in een retreat of specifieke behandeling. Doe dit dus niet thuis op eigen houtje.
  • Een (sap) kuur  vind ik de beste manier om te gaan ontgiften. Een kuur wil zeggen: een tijdelijke periode. Dit is heel nuttig als een soort van ‘reset’.  Dit doe je wanneer je voelt dat je lichaam er nood aan heeft, je bent meer opgeblazen, meer zin in zoetigheden. Bv. Na de feestdagen, na de winterdip, voor de lente, na (of net voor) je vakantie.


De detox die ik 2x per jaar doe is een kuur van 9 dagen op basis van Aloë Vera. In het sap van Aloë Vera, bevindt zich een stofje ‘Saponine’ die op een natuurlijke manier je darmen mee helpt te reinigen, alsook is het een bom van vitamines, enzymen en mineralen, die je dus op een plantaardige manier meehelpen je lichaam te zuiveren?



Praktisch: 

Tijdens de kuur van 9 dagen vermijden we:

  • zuivel
  • granen
  • alcohol, frisdrank, cafeïne
  • toegevoegde suiker
  • bewerkt vlees
  • bewaarmiddelen, MSG en beperk je zoutinname.


We voegen voedzame voeding toe: 

  • fruit
  • groenten
  • eieren
  • peulvruchten
  •  champignons
  • kruiden
  • olie
  • noten
  • zaden en heel veel water!


Detoxen is ook meer dan, enkel letten op wat er in je mondje gaat. Bewegen en slapen zijn nog 2 belangrijke tools die je bij een detox helpen je lichaam te herstellen. 


Voldoende slaap zorgt ervoor dat je je lichaam tijd geeft om te herstellen. Je bent minder prikkelbaar en je kan je emoties dus beter de baas. Er is een algemene regel dat je 7-8 u slaap moet hebben. Maar probeer eens om rond 22u te gaan slapen en meer uren voor middernacht mee te nemen. Er wordt wel eens gezegd dat de uren voor middernacht dubbel tellen. Dus test het eens uit of dit ook werkt voor jou?


Slaap tips: 

  • Ga op dezelfde tijdstippen gaan slapen en zorg voor een avond ritueel om je lichaam een signaal te geven dat je mag ‘afsluiten’. Een avond ritueel kan zijn: Een tas thee drinken met een ontspannend boek. Of je gelaat reinigen met een ontspannend muziekje op de achtergrond. Een avond Yoga sessie met een meditatie moment. Kies wat er bij jou past…


Uiteraard is bewegen een noodzakelijk iets om een gezond lichaam te hebben. Maar tijdens een detox is het niet nodig om ineens te beginnen met hardlopen, crossfit of andere zware trainingsactiviteiten. Wandelen in de natuur is eigenlijk een prima activiteit.  Adem zuurstof in en adem de afvalstoffen uit. Tijdens een wandeling activeer je ook je spijsvertering en dat zorgt voor een goede transit. Daarnaast zijn er ook bepaalde Yogahoudingen goed om te doen tijdens een detox. Houdingen zoals twists, gedraaide houdingen, waarbij je buikorganen even worden samengeperst. Een twist vermindert tijdelijk de bloedtoevoer naar een plek. Kom je uit de houding, dan ontstaat er extra bloeddoorstroming. Dit kan helpen je organen vitaal te houden, zodat ze optimaal functioneren. Dat geldt ook voor lever en nieren, de belangrijkste organen voor de afvoer van afvalstoffen.



Mijn beste tips om te starten: 

  • Bereid jezelf goed voor. Plan een periode in waarin je geen feestjes hebt, of andere gelegenheden waar je in verleiding gebracht wordt om te zondigen.
  • Als je ermee start, doe het goed en volledig. 
  • Tijdens een detox mag je geen honger hebben!
  • Vergeet de gezonde vetten niet voor een vlotte stoelgang.
  • Veel moeten plassen is noodzakelijk voor het ontdoen van je afvalstoffen, dus water drinken is noodzakelijk!


Waar moet je opletten tijdens een detox?

  • Let op voor commerciële detox,Ik zag onlangs een theedetox? Enkel thee drinken en voor de rest mag je alles eten en drinken? Dat kan toch niet werken? Denk ook wat logisch na!
  • Constipatie: een veelvoorkomend effect wanneer je darmen uit balans zijn, je ineens meer vezels gaat eten en te weinig water/ gezonde vetten eet. Hoe ziet voeding eruit die enkele dagen in de warmte ligt? Dat begint te rotten en te stinken. Dat wil je dus niet in je lichaam ophouden.
  • Hoofdpijn: is een veelvoorkomend effect wanneer je zuurstof te kort hebt, uitgedroogd bent of aan het detox’en slaat. Ontspanning, warmte en water drinken zijn dan de beste oplossing.
  • Zwanger of diabetes? Vermijd dan een detox. Bij enige andere twijfel: contacteer je dokter.



Wil jij meer info over mijn favoriete detox?



Wat de klanten zeggen:

Bedankt voor al de tips!

"Ik ben blij met de resultaten.

-2kg en enkele cm'tjes minder.


Nu vooral verder doen met de vele tips en niet vervallen in oude gewoontes.


Bedankt Lindsay voor de tips en opvolging."


INGE

Energieker 

en minder snel vermoeid

"Ik ben 20cm kwijt en 3kg lichter.


Ik voel me energieker en ben ook minder (snel) vermoeid.

De tips van Lindsay geven

een mooi resultaat en een boost om verder gezond verder te doen! "


FIEN

Veel meer energie

 "-2,5 kg en -9cm


Ik ben de 9 dagen goed door gekomen,

de eerste dag vond ik het moeilijkste.


De dagen daarna voelde ik al dat ik veel meer energie had."


VANESSA