Detox

Waarom zou ik een DETOX doen?

Detoxen is een heerlijke manier om oude ballast op te ruimen. Lichamelijk, mentaal en emotioneel opschonen, kan echt eens heel veel deugd doen. Detoxen helpt je lichaam te ontdoen van overbodige afvalstoffen. Afvalstoffen komen ons lichaam binnen via ongezond eten, luchtverontreiniging of cosmetica met chemicaliën. Op zich heeft ons lichaam een prima reinigend systeem, maar een beetje hulp kan geen kwaad. Detoxen kan je op allerlei manieren!

Welke verschillende soorten DETOX zijn er?


  • 1 dag/week vasten met een sapjes- of vegan-dag. Ik doe dat meestal op maandag. Na een uitgebreid weekend met meer alcohol en ongezonde voeding, kan dit je lichaam echt deugd doen. Besef wel dat je lichaam pas na een paar dagen echt gaat ontgiften; als detox heeft een wekelijkse sapdag niet zo veel zin. Een goede detox heeft toch min. 7 dagen nodig.
  • Bij intermittent fasting las je een paar uur in per dag waarin je niet eet. Bijvoorbeeld: 16u niet eten en 8u wel eten. Hierbij gaat het vooral om wanneer je eet en niet zozeer wát je eet. Een valkuil kan zijn dat je het vasten gaat compenseren met vette of ongezonde voeding. Intermittent fasting is eigenlijk een afvalmethode; door het vasten gaat je lichaam vet verbranden. Het is niet per se bedoeld om te ontgiften, al help je de lever wel door die af en toe een poosje rust te geven.
  • Dan is er nog een iets extremere versie: Een klysma maakt de ontlasting zacht, daarmee spoel je de darmen helemaal uit. Het is het beste om dit onder begeleiding te doen, als onderdeel van een kuur in een retreat of specifieke behandeling. Doe dit dus niet thuis op eigen houtje.
  • Een (sap) kuur is de beste manier om te gaan ontgiften. Een kuur wil zeggen: een tijdelijke periode. Dit is heel nuttig als een soort van ‘reset’.  Dit doe je wanneer je voelt dat je lichaam er nood aan heeft, je bent meer opgeblazen, meer zin in zoetigheden. Bv. Na de feestdagen, na de winterdip, voor de lente, na (of net voor) je vakantie. In het sap van Aloë Vera sap, bevindt zich een stofje die op een natuurlijke manier je darmen mee helpt te reinigen. Een Detox op basis van Aloë Vera is dus de ideale manier. MEER INFO OVER MIJN FAVORIETE DETOX.


Hoe kan je dagelijks detoxen? Er verandert pas echt iets in je lichaam als je blijvend gezond, voedzaam en voldoende gaat eten. Je kunt je lever elke dag al helpen met ontgiften door Aloë Vera te drinken. Rode biet, avocado, pastinaak en/of kurkuma toe te voegen aan je gerechten. Nog een tip voor in de ochtend: start je dag met een glas warm water en citroensap, een eeuwenoud ritueel uit de Ayurveda dat de spijsvertering stimuleert. Spaar je tandglazuur door met een rietje te drinken. Alsook je dagelijkse portie yoga ondersteunt je lichaam en geest bij het opschonen van alle ballast.


Hoe helpt YOGA je lichaam te DETOX’en? Specifieke yogahoudingen helpen je lichaam te met ontgiften. Zoals twists, gedraaide houdingen waarbij je buikorganen even worden samengeperst. Een twist vermindert tijdelijk de bloedtoevoer naar een plek. Kom je uit de houding, dan ontstaat er extra bloeddoorstroming. Dit kan helpen je organen vitaal te houden, zodat ze optimaal functioneren. Dat geldt ook voor lever en nieren, de belangrijkste organen voor de afvoer van afvalstoffen. 


Wil jij je lichaam, fysiek, mentaal en emotioneel ontdoen van alle ballast?


Doe dan de detox op 3 niveaus:


FYSIEK : Ga aan de slag met een aangepast voedingspatroon, doe een kuur op basis van Aloë Vera en doe daarbij de bijpassende Yoga houdingen.


MENTAAL: Ook op mentaal vlak gebeurt er iets wanneer je gaat detoxen. Meestal na drie dagen merk je dat er meer ruimte in je hoofd ontstaat. Omdat je minder voedsel tot je neemt, gebruikt je lichaam minder energie voor de spijsvertering. Er gaat relatief meer zuurstof en energie richting je hersenen, en dat geeft mentale helderheid. Ademhalingsoefeningen


EMOTIONEEL: Meditatie, Yoga Nidra en diepe buikademhaling helpen je om beter om te gaan met die soms overrompelende gevoelens, en minder kritisch naar jezelf te kijken.Wil jij weten of jouw lichaam wel eens een DETOX kan gebruiken? Test het aan de hand van elke simpele vragen.

C9 CLEANSING PROGRAM 

9 DAGEN JE LICHAAM ZUIVEREN

Kickstart je healthy lifestyle met dit 9 daagse zuiveringsprogramma op plantaardige basis. 


Incl. mijn online begeleiding, recepten en bijhorende detox Yoga sessies.