Herfst Equinox

LEVEN VOLGENS DE ENERGIE VAN DE SEIZOENEN

Met de start van de energetische herfst, rond 21 september, zetten we de overgang in tussen zomer én herfst. Hiermee luiden we een nieuwe fase van het jaar in. De lengte van de dag en nacht zijn weer gelijk én vanaf dan verkorten de dagen terug. Tijdens de herfst equinox wordt bij de Kelten 'MABON' gevierd ipv. herfst.


Mabon staat voor transitie én balans opmaken: de natuur laat los en maakt zich klaar voor de winter. Hetzelfde geldt voor jou. Je merkt het vast al: na de extravagante energie van de zomer, waarin je volop ‘aan’ staat en bewegelijk bent, krijg je nu vooral de behoefte om naar binnen te keren en de warmte in jezelf op te zoeken. 


Na de zomervakantie voelen we instinctief dat het tijd is om het ritme te hervatten, onze routines weer op te pakken en de balans op te maken. Daarbij kun je fijn meeliften op de harmonieuze energie van het zonneteken Weegschaal. 


Dit betekent de HERFST EQUINOX voor jou...


Weegschaal-seizoen


Met de start van het Weegschaal-seizoen ronden we het praktische Maagd-seizoen af. Deze maand draaide onder andere om orde scheppen in de chaos en het aanmeten van gezonde, goede gewoontes. Nu we die smaak (weer) te pakken hebben, komt Weegschaal om het hoekje kijken om te zorgen voor balans. Dat is waar aankomende maand om draait.


Dat betekent dat het tijd is om te reflecteren én vooruit te kijken. De zomer is voorbij en we gaan steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen. Dat betekent spiritueel gezien dat het tijd is om naar binnen te keren, de balans op te maken. 


Verbinding


En laat harmonie nu net zijn waar de Weegschaal zo dol op is. Harmonie, vrede en schoonheid zijn de grote liefdes van de Weegschaal, net als de liefde zelf. Met planeet Venus als heerser, ligt de nadruk deze maand meer dan ooit op je verbinden. Met een (potentiële) partner, met je vrienden, familie. De energie van de Weegschaal is sociaal. De aandacht is deze periode dan ook meer gericht op de ander dan op jezelf. Dat kan een fijne boost geven aan je relaties, maar het kan er ook voor zorgen dat je grenzen aangeven ineens voelt als iets onmogelijks.


Dat komt omdat de Weegschaal geneigd is om teveel water bij de wijn te doen, om teveel mee te gaan in wat een ander wil. Een eigen mening of visie lijkt ineens een stuk minder belangrijk. Let wel: er is niets mis met rekening houden met anderen, maar ook jouw mening mag er zijn en ook jouw stem mag gehoord worden.


Oneindig afwegen


Weegschaal voelt de neiging om alle mogelijkheden oneindig af te wegen. Gerechtigheid is heel belangrijk voor dit teken. Daarom moeten alle verhalen worden gehoord en iedere optie moet worden afgewogen voor er een keuze wordt gemaakt. En dan nog vindt de Weegschaal het niet prettig om degene te zijn die de knoop doorhakt. Mensen teleurstellen past niet bij het harmonieuze wereldbeeld van dit sterrenbeeld.


Deze invloed is tot 23 oktober voelbaar. Op die dag beweegt de zon zich naar het teken Schorpioen, waarmee het Schorpioen-seizoen geopend wordt.


Mabon


Mabon staat als symbool voor het plukken van onze innerlijke vruchten. Mabon is de tijd waarin de zomer voorbij is en het afnemen van het zonnejaar wekelijks gevoeld wordt. Je ervaart dit het meest na de tijd waarop de dagen en de nachten even lang duren, het moment van de Herfstequinox. Vanaf die tijd wint de duisternis het van het licht en is het langer donker dan licht.


Mabon is het tegenovergestelde van Ostara (lente equinox), omdat nu de tijd van terugtrekken en vermindering begint en niet in groeien en vooruitstreven. Dit feest is een ritueel van dankzegging aan de zon, de maan, God en Godin. Het is de tweede wilde, groene oogst van de overblijvende gewassen en men viert de vruchten en groenten. Men ‘bidt’ voor het overleven van de komende winter. Het feit dat dag en nacht even lang duren, ziet men als een balans tussen de vrouwelijke en mannelijke krachten. 


Symbolische betekenis: dingen bereiken, dood, gelijkheid, doelen, dankbaarheid, genezing, delen, successen.


Magisch werk: studie, voorbereiding op de winter, alles dat te maken heeft met transitie, loslaatritueel, zuivering, inwijding,

overgangsrituelen, dankbaarheidsrituelen, genezingsrituelen.


Kruiden:tabak, hop, benzoë, mirre, salie.


Bloemen: goudsbloem, aster, passiebloem, kamperfoelie.


Edelsteen: Mosagaat. De steen werkt aardend, stabiliserend en trekt succes, welvaart en voorspoed aan. De zachte en voedende energie van deze steen brengt lichaam, geest en ziel terug naar hun natuurlijke, evenwichtige toestand en brengt stabiliteit en rust op alle niveaus. Mosagaat is dus heel geschikt ter ondersteuning van herstel na ziekte, om tot rust te komen na een periode met veel emotionele onrust of om weer tot jezelf te komen. De steen geeft je het gevoel op je plek te zijn en laat je ware ik naar boven komen. Het laat je de kern en wat écht belangrijk is om je heen en in jezelf te zien. Het versterkt je verbinding met de natuur en de aarde.

Bron vermelding:

https://www.happinez.nl/astrologie/weegschaal-seizoen/

https://heksenshop.com/mabon/


REFLECTIE OPDRACHT

De energie van de herfst nodigt je uit om te naar binnen te keren.
Ga bij jezelf eens na:


 • Wat heb je dit jaar, tot nu toe, meegemaakt?
 • Hoe ben je daardoor gegroeid, veranderd?
 • Wat wil je dit jaar nog graag bereiken?
 • Waar wil jij je meer op focussen?
 • En wat neemt te veel van je ruimte of energie in beslag? 


Schrijf deze vragen op, neem een moment van bewustwording en schrijf van je af.

Yin Yoga Herfst

In de Yin Yoga herfst-sessies strekken we zoveel mogelijk de meridianen van Long / Dikke darm.


De Long-meridiaan loopt van een punt onder je sleutelbeen over de binnenkant van de schouder en binnenkant arm naar de duim. 


De meridiaan van de Dikke Darm begint bij de wijsvinger, en gaat via het hoekje tussen de duim en de wijsvinger, schuin over de bovenkant van de onderarm, en de buitenkant van de bovenarms naar de schouder, waar er een vertakking is over de hals richting de kaak en de neus, en een vertakking richting de flanken.


In deze sessies staan deze meridianen centraal, we beoefenen houdingen waarbij het borst/hart gebied en de voorkant van de schouders wordt geopend (Long), de schouders aan de achter/bovenkant worden gestrekt (Dikke Darm), en wordt er ruimte in de flanken gecreëerd (Dikke Darm).


Klachten bij onbalans:

 • Hoesten
 • Astma
 • Pijn in de borst
 • Voortdurend verdriet/bedroefdheid
 • Klachten in de mond/het gebit
 • Klachten aan de neus, hals of nek
 • Schouderklachten


Emoties uit balans: Verdriet/droefheid


Emoties in balans: Moed/Het kunnen zien en waarderen van de schoonheid van het leven.

Yin Yoga poses ter ondersteuning:


 • Lying Butterfly met dekentje onder borst
 • Side Twist
 • Broken Wings
 • Thread the needle

 • Borst opener
  • Bananasana