Retreat

De vertaling van het woord retreat vanuit het Engels is 'retraite' in het Nederlands. Retraite betekent letterlijk ‘terugtrekken’ of ‘afzonderen’.

Al van oudsher gingen soldaten in retraite. Zo trokken de soldaten zich terug wanneer ze een nederlaag hadden te verwerken, om hun wonden te likken en moed te verzamelen voor een nieuwe strijd. Als je erover nadenkt is dit eigenlijk een heel natuurlijk verloop.

 

LETTING GO OF THE OLD

 

Tegenwoordig trekken we nog steeds ten strijde. Het gaat nu vaak om de innerlijk strijd. De strijd die je voert tegen een eindeloze gedachtestroom of emoties die je ervaart zoals verdriet door gebeurtenissen uit het verleden of angst en onzekerheid over de toekomst.  In retraite gaan en jezelf even terugtrekken om deze strijd te laten voor wat het is en in alle rust te kunnen genieten en ontspannen, is iets wat we eigenlijk te weinig doen. Terwijl dat heel gezond is en we het hard nodig hebben, zoals die soldaten vroeger deden.  


AFSTAND


Je neemt afstand van je werk, partner, verplichtingen en dagelijkse afleidingen, om rust in je hoofd en lichaam te vinden en volledig te kunnen ontspannen, zodat er ruimte ontstaat om het oude los te laten.

 

NIEUWE ENERGIE

 

In retraite gaan is geen doel op zich. Je trekt je terug zodat er ruimte ontstaat om je meer bewust te worden en tot inzichten te komen. Op die manier krijg je nieuwe energie om je leven te vervolgen. In Retraite gaan kun je zien als een ‘oefening voor het leven’.

 

Iedereen heeft af en toe een pauze nodig om alles wat hem of haar bezighoudt te overzien en in alle rust op te laden. Hoe voel je je eigenlijk? En waar voel je dat in je lichaam? Je neemt de tijd gehoor te geven aan wat je lichaam en geest je te vertellen hebben. Loslaten van het oude en omarmen van het nieuwe.

 

VAN STILTE TOT YOGA RETREATS

 

Tegenwoordig worden retreats in verschillende vormen aangeboden. Vanaf een dag tot een

aantal weken, in binnen- of buitenland, individueel of in groepsverband. Stilte retreats worden ook Vipassana retreats genoemd. Tijdens een yoga retreat worden verschillende yogalessen aangeboden en word je ondergedompeld in de yoga levensstijl, vaak in combinatie met gezonde voeding.

 

Alle retreats hebben in ieder geval één ding gemeen. Ze staan voor een periode waarin je tijd neemt voor jezelf om te reflecteren, te verdiepen en te vertragen. Je stapt uit je dagelijkse leven met alle verplichtingen en neemt letterlijk afstand. Aandacht voor jezelf in plaats van je omgeving. Met zo min. mogelijk afleiding zodat je tot nieuwe inzichten komt die je persoonlijke ontwikkeling en groei bevorderen.


 

WAT LEVERT HET OP?

 

Wat je eruit haalt hangt helemaal van jezelf af. Zo zijn er mensen die levensveranderende keuzes maken na een retreat tot mensen die gewoon op dezelfde voet verder gaan met mooie inzichten, volledig ontspannen en zelfbewust. En beide zijn prima!

 

10 redenen om een retreat te volgen

 

Wat zijn nu redenen om een retreat te volgen? Hieronder volgt een overzicht van een aantal redenen om een retreat te volgen. Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is een retreat wellicht iets voor jou!

 

1. Je wilt je volledig kunnen ontspannen en opladen in een mooie omgeving in de natuur.

2. Je doet al aan yoga en je bent nieuwsgierig naar wat yoga voor jou zou kunnen betekenen op een dieper niveau.

3. Je wilt leren hoe je meer in het nu kunt zijn en kunt genieten van elk willekeurig moment.

4. Je wil bewuster gaan denken, doen en voelen.

5. Je wil rust ervaren in je hoofd en lichaam.

6. Je bent op zoek naar praktische tips en handvaten om te ontspannen en die ontspanning 

vast te houden in je dagelijkse leven.

7. Je wilt jezelf beter leren kennen zowel lichamelijk als je mindset. 

8. Je wil gezonder leven en ervaren wat dat voor je lichaam en geest betekent.

9. Je bent nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, yoga en mindfulness.

10. Je bent klaar voor een bijzondere ervaring met een groep inspirerende vrouwen

Benieuwd naar mijn 'even weg zijn' retreats?