4 hersttips Ayurveda

4 Herfst tips uit de Ayurveda


Een seizoenswisseling maakt je kwetsbaarder en knabbelt aan je weerstand. De herfstwind maakt je huid schraal en je hoofd onrustig. De koude creëert pijn in de nek, schouders en in je gewrichten. Ook angst, onzekerheid en onrust kan opspelen. Deze 4 tips uit de Ayurveda, Indiase geneeskunde, helpen je om de weerstand en die pijnen te verzachten. 


1.Wees lief voor je lichaam

  • Masseer je lichaam, wrijf je handen in en verzorg de lippen. Het beschermt de huid tegen uitdroging.
  • Doe een druppel essentiële olie in je handen en wrijf je lichaam in die aandacht nodig heeft. Dit werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Geuren als lavendel, roos, ceder en sandelhout werken rustgevend.
  • Kleed je extra warm aan, ook als het nog niet zo heel koud is. Een extra trui of pull geeft ontspanning aan de spieren. Kies qua kleuren voor warme tinten zoals rood en oranje.

 

2. Adem bewust

De afwisselende-neusgatademhaling kalmeert je geest en brengt de beide hersenhelften in balans; fijn als je onrustig bent.


Sluit je rechterneusgat af met je rechterduim en adem in door je linkerneusgat. Sluit je linkerneusgat af met je wijsvinger, houd de adem vast en adem uit door je rechterneusgat. Adem nu in door je rechterneusgat, sluit het af met je duim en houd de adem vast. Adem uit door je linkerneusgat. Dit is één ronde. Begin met vijf ronden en bouw langzaam op tot tien.


3.Eet kruidig en warm

Warme maaltijden en gekruid voedsel hebben een verwarmend effect op je lichaam. De kruiden en specerijen stimuleren bovendien je spijsvertering.


  • Kies voor warme & zoete voeding: rijst, pompoen, zoete aardappel, biet, gele linzen. Soep en stamppotten zijn perfect.
  • Appels, peren en pruimen zijn het fruit van de herfst. Eet ze gekookt, met een beetje kaneel, dan zijn ze lichter verteerbaar. Kies als tussendoortje voor dadels.
  • Begin de dag met verse gemberthee met honing, dit verwarmt.
  • Koffie is heftig voor je zenuwstelsel, dus wees er zuinig mee. Als je het drinkt, neem er dan de tijd voor. Het beste tijdstip is tussen 9.30 en 10.00 uur. Je lichaam wordt dan wat trager en kan wel een beetje stimulatie gebruiken. Voeg warme melk en kardemom toe, dat neutraliseert de zuren en maakt de koffie lichter verteerbaar. Voor de rest van de dag is een cafeïnevrije kruiden thee een goed alternatief.

 

4.Zorg voor ontspanning

  • Las regelmatig tijd in voor stilte en ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, wandelen in de natuur of gewoon even alle elektrische apparaten uitzetten. Vermijd de overprikkeling van mensenmenigten, harde muziek en snelle films.
  • Waarschijnlijk voel je de behoefte iets meer te slapen. Prima! Ga uiterlijk om 22.30 uur naar bed en stop rond 20.00 uur met scherm tijd.
  • Heb je last van slapeloosheid of slaap je onrustig, masseer dan voordat je naar bed gaat je voeten in met olie. Een warme waterkruik op je buik of kersenpit kussen op de onderrug verzacht lagerugpijn en verstopping.


De boom in het bos

liet in de herfst alles los.

Alles liet hij gaan.

Hij fluisterde zacht:

loslaten is nodig,

om sterker in het leven te staan.


Op LindsayONLINE vind je enkele Yogalessen die perfect zijn om die herfstblues te verzachten.