Beter slapen door te mediteren

Beter slapen door te mediteren.

3 Tips

Meditatie helpt je bij het in bedwang houden van je eigen gedachten. Het helpt je om je te focussen op het hier en nu. En mediteren helpt ook bij de ontspanning van je lichaam door bewust bezig te zijn met rust in je hoofd creëren. Meditatie en slapen, het is een prachtige combinatie. Wil jij ook beter slapen en mediteren hiervoor gebruiken?


1. MEDITEREN VOOR HET SLAPEN, MAAK ER EEN ROUTINE VAN

Om structureel lekker te slapen door te mediteren, is het belangrijk om een routine voor jezelf te hebben. Een routine die niet teveel moeite kost, waar je naar uitkijkt en die ervoor zorgt dat je dit elke (of bijna elke) avond doet. Deze routine zorgt ervoor dat je hersenen leren begrijpen dat het tijd is om te slapen. Dat het tijd is om alle spanning en gedachten van die dag los te laten. Je creëert herkenning voor je hersenen en je geeft jezelf hiermee de mogelijkheid om heerlijk te slapen.


Een routine zou kunnen zijn:

  • Tandenpoetsen en klaarmaken voor bed
  • Kussens opschudden en je dekbed goed leggen
  • Wierook aansteken of een diffuser aanzetten met elke avond dezelfde geur
  • Vijf minuten schrijven in je journal: waar ben je die dag dankbaar voor?
  • Liggen en beginnen met een geleide bodyscan
  • Tien minuten liggend mediteren met een slaapmeditatie op de achtergrond


2. BEGIN JE MEDITATIE MET EEN GELEIDE BODYSCAN

Door je meditatie elke avond te beginnen met een bodyscan, geef je jezelf en je lichaam de mogelijkheid om te voelen wat je voelt. Ben je gespannen op bepaalde plekken? Ben je juist rustig? Hoe heb je je dag beleefd? Heb je veel of weinig gedachten? Een bodyscan geeft je de ruimte om te zijn en te voelen wat je gewoon voelt. Heb je dit gedaan, dan begin je veel rustiger aan je meditatie. Je weet namelijk al hoe je je voelt, zodat je hier niet tijdens de meditatie aan hoeft te denken. Je weet het al en het mag er zijn. Nu is het tijd om je te focussen op je ademhaling, op de slaapmeditatie en op het loslaten van de dag. Het is tijd om heerlijk te slapen.3. START DE DAG MET EEN MEDITATIE OM BETER TE SLAPEN

Start je dag mediterend. Huh? Wat heeft dit met slapen te maken? Door overdag structureel te mediteren, leer je:

  • Je gedachten onder controle te houden
  • Je leert je te focussen op het hier en nu
  • Te focussen op je ademhaling
  • En om rustig je dag te beginnen


Juist deze aspecten gaan je helpen om ‘s avonds sneller in slaap te komen en om beter en lekkerder te slapen. Daarom heeft overdag mediteren juist veel te maken met goed slapen. Daarbij is het ook nog eens heel goed voor jezelf gedurende de dag. Door structureel te mediteren leer je op een andere manier met druk om te gaan, je leert hoe je jezelf rustig houdt en hoe je ondanks alle hectiek dicht bij jezelf blijft. Door dit overdag te ervaren, slaap je ‘s avonds ook weer beter. Win-win situatie dus ;-)


Gun jij het jezelf? Een goede nachtrust en ook overdag beter kunnen omgaan met alle hectiek? Ik hoop het en weet zeker dat meditatie jou hierbij gaat helpen.


Ontdek hoe MEDITEREN je kan helpen om rust te vinden in je hoofd en lichaam.


Ervaar je vaak stress?

Herken je fysieke klachten zoals spierpijn, buikpijn, nekpijn of andere klachten in je lichaam?

Of herken je eerder mentale klachten zoals onrust in je hoofd, angstige gedachten of zelfs zware gedachten?

Dan is het dringend tijd om hier iets aan te gaan doen!Regelmatig organiseer ik een meditatie avond om je kennis te laten maken met verschillende vormen van meditatie.


Wil je aanwezig zijn

op de volgende meditatie avond?