Reiki, wat is dat?

Energetisch helen door Reiki.

Wat is het en hoe pas ik het toe?

Wat is Reiki nu precies?

Reiki is een eeuwenoude holistische healingsmethode uit Japan, de grondlegger van het Reiki systeem was Mikao Usui. Reiki, in het Nederlands vertaald, staat voor Universele Levensenergie. Alles bestaat namelijk uit energie, alles heeft een bepaalde energie, simpelweg alles is energie. Je kan een Reiki sessie vergelijken met een tankbeurt: je tankt terug levensenergie.


Deze levensenergie gaat naar de plaats die jij nodig hebt, maakt zaken los die je niet meer dienen en pakt problemen aan bij de kern. Het maakt het onzichtbare en onbewuste, zichtbaar en bewust. Zo kunnen er zaken komen bovendrijven, waarvan je dacht dat je ze al lang had verwerkt of niet eens door had dat je ze al die tijd bij je droeg.


Onbewuste patronen die je niet meer dienen worden zichtbaar en worden zo makkelijker om aan te pakken. Reiki versnelt het doorbraak proces van deze patronen, en dringt door tot de diepste lagen. Zolang jij zelf de nodige inspanningen levert om deze patronen te transformeren zal Reiki je hierin ondersteunen en het proces versnellen. Reiki heelt, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.


Reiki brengt je terug in balans door onder andere in te werken op je chakra’s. Het zorgt ervoor dat je energiebanen weer vrij komen zodat alles weer gaat stromen. Je zelfhelend vermogen wordt weer aangewakkerd. 


Mijn weg naar Reiki

Wanneer je pijn hebt, leg je altijd automatisch je hand op die plaats. Je doet het vaak zonder na te denken. Het gebeurt automatisch. De pijn verlicht als je het aandacht geeft. Ik herinner me nog dat ik mijn grootvader vaak met zijn handen op zijn hoofd zag zitten, hij deed aan handoplegging. Tijdens mijn Yoga lessen voelde ik me ook vaak aangetrokken om mijn handen op iemand zijn lichaam te plaatsen als ik zag dat die heel verkrampt of gespannen in een houding lag. Ik zie het lichaam dan helemaal smelten, en dat vind ik fantastisch om te zien.


Doorheen de jaren raakte ik meer en meer geïnteresseerd in spiritualiteit en in het helen van mezelf en anderen. Tijdens mijn transformerende Ibiza Retreat onderging ik mijn eerste Reiki behandeling. Dat heeft zoveel transformatie bij mij teweeg gebracht. Al gaandeweg liet ik Reiki achterwege, Tijdens mijn Yoga Nidra opleiding, werd er ook kennis gemaakt met Reiki heling in combinatie met de Deep Relax techniek. Op aanraden van deze dame kocht ik het handboek Reiki. Ik besloot dat ik zelf ingewijd wilde worden in Reiki en via via kwam ik in contact met een Vlaamse dame die in Los Angeles woont, Isabelle Gray. Zij heeft me opgeleid en ingewijd tot Reiki Teacher 2.


 Zo zie je maar hoe alles voor een reden op je pad komt, mensen, problemen die je ervaart, boeken… Ik geloof hier zo sterk in. Daarom voelt Reiki geven voor mij als een magische tool om jezelf en andere te gaan helen.Reiki is meer dan de behandeling, het is een levensstijl. Reiki steunt namelijk op 5 principes:

Alleen vandaag:

·     Maak ik me geen zorgen

·     Maak ik me niet boos

·     Werk ik met waardering aan mezelf

·     Ben ik dankbaar voor alles dat ik heb

·     Ben ik vriendelijk voor alles dat leeft


 Ik probeer zo goed mogelijk te leven volgens deze vijf principes. Dat zorgt ervoor dat ik mezelf, als doorgeefkanaal, zo zuiver mogelijk maak zodat de energie makkelijker en sterker kan doorstromen. Zelf ben ik dus dagelijks met Reiki bezig. 


Hoe werkt Reiki dan?

Reiki is zoals eerder gezegd levensenergie. Deze energie wordt doorgegeven via de handen van de behandelaar naar de verschillende energiecentra in het lichaam. De behandelaar neemt tijdens de behandeling verschillende handpositities aan om de energie op verschillende plaatsen te verspreiden. De behandelaar bezit niet over een magische kracht maar is ingewijd in het Reiki systeem waardoor hij of zij Reiki energie kan doorgeven vanuit de bron (het universum). De behandelaar raakt zelf niet uitgeput door het geven van Reiki behandelingen maar krijgt zelf ook de nodige energie tijdens het behandelen.


De behandelde moet in principe niets doen, enkel zich ontspannen en ‘openstaan’ voor de Reiki energie. Mensen die sceptisch staan tegenover Reiki blokkeren de energiestroom waardoor Reiki niet kan stromen. De behandelde houdt ook gewoon zijn kleren aan, de Reiki energie stroomt door de kleren heen. Wanneer een behandelaar ingewijd is in Reiki 2, kan hij of zij ook behandelen op afstand. 


Reiki energie laat zich niet sturen. Het stroomt naar waar het moet stromen. De behandelaar kan dus niet zelf kiezen wat Reiki gaat doen bij de behandelde. Zo kan het zijn dat je graag van je migraine wilt afgeraken maar dat Reiki eerst op je emotionele blokkades gaat werken omdat die blokkades groter zijn. Daarom is het aangeraden meerdere Reiki sessies te doen.


Iedereen ervaart Reiki anders. Sommige mensen zien tijdens de behandeling bepaalde zaken zoals kleuren, tunnels, ogen, herinneringen, gebeurtenissen en krijgen bepaalde inzichten… Anderen voelen zich helemaal ontspannen, een vorm van ontspanning dat ze nog nooit gevoeld hebben, totale rust. Anderen krijgen dan weer andere sensaties zoals woede, verdriet of blijdschap. Sommige mensen voelen dan weer warmte op de plek waar ik mijn handen houd of misschien zelf kou. Bij een bepaalde behandeling ervaarde een behandelde zelf voor een korte periode een intense hoofdpijn (ze heeft al jaren last van migraine) die daarna weer afnam en plaats maakte voor totale ontspanning. Belangrijk om te weten is dat je niets moet voelen, ook als je niets voelt, stroomt de Reiki energie. De zaken die je ervaart tijdens een Reiki behandeling zijn nodig voor jouw persoonlijke healingsproces.


Voor wie is Reiki?

Voor iedereen die iets heeft wat geheeld kan worden, of dat nu op fysiek, mentaal, spiritueel of emotioneel vlak is. Zelfs planten of huisdieren kunnen genieten van de Reiki energie. Reiki is geen vervanging voor de traditionele geneeskunde, het kan een mooie aanvulling zijn die het healingsproces versterkt. Het kan wel symptomen en pijn verlichten. Het kan de werking van medicijnen versterken en de bijwerkingen ervan verminderen.


Reiki kan helpen bij:

💫(Energie)blokkades verwijderen

💫Stress reduceren

💫Luisteren naar je intuitie

💫Verbinden met je jezelf

💫Helen van trauma’s uit het verleden 


 💫Fysieke klachten zoals: verschillende pijnen en aandoeningen (o.a. migraine, astma, buikpijnen, rugpijn…)

💫Burn-out / bore-out

💫Lusteloosheid/emotioneel vermoeid/depressie

💫Hoogsensitiviteit  


...

Boek hier je reiki behandeling