Yoga of Pilates


Yoga en Pilates zijn beide populaire vormen van lichaamsbeweging, ondanks hun overeenkomsten, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee.


In deze blog vertel ik je meer over die verschillen, alsook de oorsprong, de technieken, bespreek ik de doelen van beide én vertel ik je ook graag waarom ik Yoga én Pop Pilates geef, zodat je kunt ontdekken welke het beste bij jou past...


1. Oorsprong 

  • Yoga heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en afkomstig is uit India. Het is meer dan alleen fysieke oefeningen; yoga is  verweven met spirituele en filosofische tradities. Het doel van yoga is om balans te vinden tussen lichaam, geest en ziel. Yoga omvat meditatie, ademhalingsoefeningen (pranayama), en lichamelijke houdingen (asanas). 


  • Pilates werd pas in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door Joseph Pilates, oorspronkelijk als een revalidatiemethode voor soldaten en dansers. Het is een bewegingsvorm die zich richt op het versterken van het lichaam, met name de buik-, rug- en bekkengebied. Pilates richt zich meer op lichamelijke controle, precisie en het corrigeren van houdingen.


2. Ademhalingstechnieken

Ademhaling speelt een centrale rol in beide disciplines, maar wordt op verschillende manieren benaderd.


  • In yoga wordt gebruik gemaakt van de ademhaling om het zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit vermindert stress gerelateerde klachten én maakt je veerkrachtiger tegen stress. De ademhaling in yoga wordt ook gebruikt om de "levensenergie" (prana) in het lichaam te laten stromen om zo energetische blokkades op te heffen. De yogales is vaak afgestemd op de ademhaling, wat zorgt voor een meditatieve ervaring.


  • In Pilates ligt de nadruk op het controleren van de ademhaling om de bewegingen te ondersteunen. Dit zorgt voor een goede zuurstofvoorziening tijdens de oefeningen.


3. Beweging 

De manier waarop beweging wordt uitgevoerd, verschilt ook aanzienlijk tussen yoga en Pilates.


  • Yoga draait om het aannemen en vasthouden van houdingen, waarbij je geleidelijk van de ene naar de andere houding stroomt. Elke yogasessie kan variëren, afhankelijk van de stijl die je beoefent. Zo staat Vinyasa bekend om zijn vloeiende bewegingen op ritme van ademhaling, terwijl Yin yoga houding 3-5min. vasthoudt en meer gericht is op het versoepelen van het bindweefsel. Yoga Nidra, of slaapyoga, heeft maar 1 liggende houding die we gedurende de hele les vasthouden én die brengt totale ontspanning én herstel van het lichaam. 


  • Pilates richt zich meer op gecontroleerde, herhalende bewegingen. Hier draait het om precisie: iedere beweging wordt uitgevoerd om de spiergroepen te activeren. Pilates bewegingen worden doorgaans uitgevoerd op de mat (of met apparatuur zoals de Reformer) en ze zijn ontworpen om de spieren te versterken en de houding te verbeteren. 


4. Doel 

Hoewel zowel yoga als Pilates voordelen bieden voor het lichaam en de geest, verschilt hun uiteindelijke doel.


  • Yoga is holistisch en gericht op het creëren van harmonie tussen lichaam, geest en ziel. Naast het bevorderen van mentale helderheid en het verlichten van spanning in het lichaam, helpt yoga bij het verminderen van stress, het verhogen van zelfbewustzijn en het bereiken van innerlijke rust. Veel mensen zien yoga ook als een levensstijl die hen helpt om mindful, meer in het moment, te leven. Wordt vaak ook ingezet bij moeilijke momenten in het leven zoals rouwverlies, revalidatie, burn-out of bij een depressie.


  • Pilates daarentegen is meer gericht op het fysiek versterken van het lichaam, met een specifieke focus op de buik- en rugspieren. Pilates is ontworpen om de houding te verbeteren, spieronevenwichtigheden te corrigeren en blessures te voorkomen. Het is een vrouwelijke vorm van krachttraining waarbij Pilates helpt om strakkere, slankere spieren te ontwikkelen, zonder het gebruik van zware gewichten of het voelen van mannelijke energie die vaak geassocieerd wordt met krachttraining in de fitness. Deze wordt vaak aangeraden door kinesisten na rugschool.


Waarom geef ik Pop Pilates én zachte vormen van Yoga zoals Easy Flow, Yin Yoga én Yoga Nidra?


    In 2010 werd ik clubmanager van Oxygen Fitness Brugge gaf ik naast het runnen van de fitness én het personeelsbeleid ook nog wekelijks 16u aan actieve groepslessen zoals BBB, Spinning, Aerobics, Fatburner. Op een gegeven moment ging de Kinesist, die in de fitness Pilates lessen gaf, op reis én vond ik geen vervanging voor hem. Als manager voelde ik me verantwoordelijk om die les te laten doorgaan én kreeg ik een spoed cursus van hem zodat ik die les kon overnemen. Zo ben ik gestart met het occasioneel geven van klassieke Pilates lessen, die vooral gebaseerd waren op rugscholing.


    Echter werd het me al gaandeweg duidelijk dat ik op dat tempo van 16u/week groepslessen geven niet ging kunnen blijven doorgaan met een burn-out als gevolg in 2014.


    Zo ging ik in mijn weinige vrije tijd Yin Yoga lessen volgen bij Joachim Meire én voelde hoe dit mij deugd deed. Ik kwam veel dichter bij mezelf, voelde wat er zwaar woog op mij én besloot het anders te gaan doen. 


    Ik besloot de opleiding tot Yoga Teacher te volgen én begon in 2018 mijn eerste Yoga lessen te geven én al gauw merkte ik op dat ik de zachte stijl van Yoga veel aangenamer vond dan Ashtanga of Vinyasa die in de opleiding gegeven werd. Zo veranderde mijn stijl van yoga al gaandeweg de jaren van actieve vinyasa naar zachte flow, Yin Yoga en later ook Yoga Nidra. Dat wat mij destijds zo geholpen heeft.


    Voelen zijn & ademen zijn dan ook woorden die ik vaak gebruik. Yin Yoga voelt voor mij als thuiskomen bij jezelf. Ademhaling is zo essentieel voor je zenuwstelsel én meditatie is mijn dagelijkse 'medicatie'.


    Klassieke pilates geven werd mij te saai, want dat was altijd diezelfde houdingen op rustige muziek die ik ook in de Yoga gebruikte. Via Youtube kwam ik terecht bij Pop Pilates, een nieuwe rage uit Amerika. Het was zoals dansen op de mat, Pilates op de beat van de muziek. Yess, dat vond ik zalig!


    Ik volgde in 2016 haar online opleiding tot Pop Pilates Instructor én er ging een nieuwe wereld voor me open. Ondertussen maak ik mijn eigen lessen, op onze bekende Pop muziek. Zo vliegt deze les zo voorbij, het is afwisselend én je kan meezingen met muziek die je vaak in de auto hoort. Je krijgt er dus een positieve energie van in het lichaam.


    Ik ben die Burn-out dankbaar, want het heeft me gebracht tot waar ik nu sta, mijn eigen Yogastudio waar ik groepssessies combineer met coaching én reiki healing. 



    WELKE KEUZE IS HET BESTE VOOR JOU?

    Het kiezen tussen yoga en Pilates hangt af van je persoonlijke doelen. Als je op zoek bent naar een volledige mind-body ervaring, waarbij zowel fysieke als spirituele aspecten worden geïntegreerd, dan kan yoga de juiste keuze zijn. Als je wil werken aan spierversterking én een goede houding dan biedt Pilates een effectieve work-out.


    Om je te helpen kiezen wat er best past voor jou geef ik je nog even dit mee:


    👍De gelijkenissen:
    Beide geven rust in het hoofd omdat het grondend werkt. Je komt dus letterlijk uit je hoofd en zakt in het lichaam.
    worden beide als lichaamstherapie gebruikt, bijvoorbeeld bij blessures of stressgerelateerde klachten zoals nek- en rugpijn.


    👍De verschillen:

    • Yoga combineert fysieke, mentale en spirituele elementen, waarbij het doel kan zijn om balans in het leven te vinden, stress te verminderen en bewustwording te vergroten. Yoga helpt je te verbinden met jezelf, terug te gaan voelen en is eerder 'naar binnen' gericht omdat we vaak de ogen sluiten. Bij is elke yoga les verschillend. We werken op de energiecentra, energiemeridianen of thema's zoals de seizoenen én de maan. Het is meer dan een fysieke oefening; het omvat meditatie, ademhalingstechnieken (pranayama) en spirituele ontwikkeling.


    • Pilates is voornamelijk gericht op het opbouwen van kracht, verbeteren van de lichaamshouding en revalidatie. Het is een vrouwelijke manier van krachttraining én wordt aangeraden door kinesisten na rugschool als onderhoud van het fysieke lichaam.


    Voel je dat Yoga en/of Pilates iets voor jou kan zijn?