Zelfliefde


WAAROM IS ZELFLIEFDE NODIG OM JE DROOMLEVEN TE CREËREN ?

Met meer zelfliefde maak je niet alleen je eigen leven leuker, maar je bouwt ook aan een basis om meer liefde door te geven. Zelfliefde, het wordt vaak onderschat welk effect het heeft op je leven, je omgeving, je gedachten en ook op je gewicht.


Hoe creëer je nu meer zelfliefde?


Hier zijn mijn 4 tips:


 • Accepteer jezelf volledig
 • Durf jezelf te zijn
 • Laat je ego los
 • Zorg goed voor jezelf want je bent het waard!


Hoe doe je dat nu praktisch?


1. Accepteer jezelf volledig


We hebben allemaal onze goede en minder goede kanten. Ook die kanten waar je liever niets van wilt weten. Maar toch is het belangrijk. Het is belangrijk omdat het je helpt om echt van jezelf te houden. Inclusief je ‘donkere kanten’.


Denk eens even na over iets van jezelf, waar jij minder blij mee bent. Wat is dat?


Spreek de volgende zin een paar keer hardop uit, terwijl je in de spiegel kijkt.

Hoewel ik [voeg hier jouw minder goede eigenschap in], accepteer ik mezelf volledig en hou ik van mezelf.”

Voor mij is dit bv:

 • ”Hoewel ik mezelf in het verleden heb teleurgesteld, accepteer ik mezelf volledig en hou ik van mezelf.”


Een andere oefening die je kan doen is gaan kijken naar waar je trots op bent. Misschien zijn het je nagels, je handen, je haar of je benen waar jij trots op bent. Zeg dat ook maar eens luidop tegen jezelf. 2: Durf jezelf te zijn


Luister naar wat jij wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. En ontdek dat de grootste druk van buitenaf eigenlijk van binnenin komt. Het zijn je overtuigingen, ingesleten patronen en vaste denkgewoontes die je het meest behoeden om helemaal jezelf te zijn.


Als je weinig zelfliefde hebt dan ben je gewend om jezelf aan te passen aan de wereld om je heen. Je cijfert jezelf weg, zodat anderen tevreden kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid met het idee dat je maar beter ’normaal’ kunt doen, dan houd je jezelf misschien in op het moment dat je jezelf eigenlijk wilt laten gaan. Uit schaamte, en bijvoorbeeld omdat je anderen niet teleur wilt stellen.


Blijf dicht bij jezelf. Merk op wat je voelt, wat je intuïtie je ingeeft. En probeer het meer en meer te volgen. Los van wat anderen ervan vinden. Ga visualiseren! Sluit eens even je ogen en zie in de verte iemand zitten. Die persoon, dat ben jezelf, die gewoon zichzelf is. Hoe ziet die versie van jezelf eruit?


3. Laat je ego los


Je ego is dat ratelende stemmetje in je hoofd. De kant van jou die beledigd kan worden, teleurgesteld kan raken, bang kan zijn en continu piekert en nadenkt. Hoe weet je nu of je ego spreekt of jezelf? Jezelf, je ziel, die is altijd uit op vreugde en goed laten voelen. Je ego die maakt je klein, die spreekt negatief en maakt je bang.


Zelfliefde ontwikkelen is niet hetzelfde als arrogant worden. Wanneer je arrogant wordt,l voed je je ego – dan wordt dat deel van jezelf groter en groter. En hoe groter je ego, des te ingewikkelder je leven wordt. Probeer je ego juist kleiner te maken om dichter bij jezelf te komen.


Hoe doe je dat nu?

 • Mediteer regelmatig, en ontdek hoe jij en je gedachten twee losse dingen zijn.
 • Herken hoe je gedachten, bepalen wat voor gevoelens je ervaart.
 • Voel je dankbaar elke dag opnieuw. Voor dit moment, voor je leven en voor de goede dingen in je leven. 


Dankbaarheid heeft een neurologisch effect en dat maakt je nederig. Nederig zijn verkleind je ego en zo kom je dichter bij jezelf.4. Zorg goed voor jezelf want je bent het waard!


Een gebrek aan zelfliefde vormt de oorzaak achter veel gezondheidsproblemen. Als je jezelf niet waardevol vindt, dan ben je minder snel geneigd om goed voor je lichaam te zorgen. Als je oprecht van jezelf houdt, dan zorg je met liefde voor jezelf. Dan voed je je lichaam met gezonde voeding. Dan stop je geen rotzooi in je lijf. Dan zorg je voor rust, beweging en goede dagelijkse verzorging. Begin met beter voor jezelf te zorgen. Denk ”mijn lichaam verdient beter dan dit”, en ruil die zak chips in voor een stuk fruit. Denk beter over jezelf zodat je beter voor jezelf zorgt.


Denk eens na: Wat kan jij elke dag doen, iets kleins, waardoor je zorgt voor jezelf?


Beetje gek misschien – maar het werkt. Omdat je onderbewuste best wel naïef is, en veel dingen die je het voorschotelt, aanneemt voor waarheid. Na een tijdje ga je het echt geloven. En vanaf dan is het simpelweg je nieuwe waarheid. Herschrijf dus je eigen verhaal, die je jezelf wijsmaakt.
WIL JE WETEN HOE IK ZELFLIEFDE TOEPAS, EN HOE 'DE YOGA LEVENSSTIJL' MIJ HELPT?


Bekijk deze video!

HEARTCHAKRA - GELUK - LIEFDE - COMPASSIE


Het vierde én centrale chakra in het energielichaam: Anahata of Hartchakra is gelegen thv. het hart én wordt geassocieerd met de kleur groen.


Mentaal kan een onevenwichtig hartchakra resulteren in codependentie, manipulatief gedrag, een gevoel van onwaardigheid én een onvermogen om jezelf of anderen te vertrouwen.


Andere tekenen dat je hartchakra geblokkeerd kan zijn:

 • Je voelt je alleen
 • Je koestert wrok bij mensen van wie je houdt
 • Je bent vaak jaloers
 • Je bent overdreven defensief
 • Je bent bang voor intimiteit
 • Je plaatst jezelf in de rol van de redder
 • Je plaatst jezelf in de rol van het slachtoffer
 • Je vertrouwen iemand anders moeilijkHoe balanceer ik mijn hartchakra?

Hoewel het hartchakra geblokkeerd kan raken, kan het via enkele van deze eenvoudige tips weer in balans worden gebracht.